Ajatuksia väkivallasta
Väkivalta ei ole koskaan oikeutettua – Miksi osa nuorista miehistä ajattelee toisin?
Äskettäin julkaistu Nytkis ry:n teettämä tutkimus miesten asenteista naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja tasa-arvoon on herättänyt vakavaa keskustelua. Osa tuloksista on huolestuttavia, ja ne paljastavat asenteita, jotka eivät tue tasa-arvon ja väkivallattomuuden edistämistä.
Yksi tutkimuksen järkyttävistä löydöksistä oli, että joka neljäs 18–35-vuotias mies Suomessa ajattelee, että nainen voi ansaita väkivallan esimerkiksi pukeutumisensa tai käytöksensä vuoksi. Lisäksi 60 % miehistä katsoo tasa-arvon jo toteutuneen Suomessa, vaikka tilastot kertovat aivan toista: esimerkiksi naisten palkkataso on edelleen alempi kuin miesten, ja yhdeksän kymmenestä naisesta on kokenut seksuaalista häirintää.
Miksi nämä näkemykset eroavat niin paljon todellisuudesta? Miten voimme muuttaa asenteita niin, että väkivalta nähdään aina vääränä ja että sukupuolten tasa-arvon tavoittelu ei näyttäytyisi uhkana kenellekään?
Tutkimuksen mukaan useat miehet kokevat, että sukupuolten tasa-arvo on jo saavutettu Suomessa, eivätkä kaikki näe feministisiä liikkeitä, kuten #MeToo-kampanjaa, oikeuksiaan edistävänä. Itse asiassa tutkimus paljastaa, että jopa puolet miehistä näkee feminististen liikkeiden rajoittavan heidän oikeuksiaan. Tämä voi viitata syvällä oleviin tulkintoihin tasa-arvosta, jossa yhden sukupuolen oikeudet koetaan toiselta pois otetuksi. Oikeudenmukaisuus ei kuitenkaan ole mustavalkoista -se, että naisten oikeudet paranevat, ei ole pois miesten oikeuksista.
Voisiko tämä viitata tarpeeseen kulttuurisen mieskuvan uudistamiselle? Moni mies saattaa kokea, että heidän on valittava joko perinteinen maskuliinisuus tai feministinen liike, vaikka todellisuudessa tasa-arvotyö ja feminismikin tarjoavat tilaa moninaisille mieskuville. Tarvitsemme kipeästi käsityksiä miehisyydestä, jotka sallivat pehmeyden ja solidaarisuuden.
Eräs tutkimukseen osallistunut 40-vuotias mies kiteytti ongelman osuvasti: "Tämä ongelma on aika syvällä kulttuurissa, jossa mies ei puhu tai itke vaan juo ja lyö." Tämä lainaus paljastaa, miten kulttuurissamme elävät käsitykset miehisyydestä voivat estää tunteiden ilmaisun ja ajaa tilaan, jossa aggressiivisuus tai väkivalta näyttäytyy hyväksyttävänä ja tunteet heikkoutena. Tämä laittaa miettimään onko tunteet edes sallittuja miehille.
Jos nuori mies kasvaa ympäristössä, jossa herkkyys nähdään heikkoutena, hänellä voi olla vaikeuksia löytää väkivallattomia tapoja ilmaista tunteitaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö muutos olisi mahdollinen. Jos haluamme poistaa väkivallan oikeutuksen, meidän on murrettava vanhentuneet käsitykset miehisyydestä ja rohkaistava nuoria miehiä ilmaisemaan tunteitaan avoimesti ja turvallisesti. Väkivallattomuus ei ole vain yhteiskunnallinen arvo, vaan myös henkilökohtaisen hyvinvoinnin perusta.
Näiden tutkimustulosten keskellä on tärkeää muistaa, että tasa-arvon tavoittelu hyödyttää kaikkia. Feminismi ja tasa-arvotyö pyrkivät vahvistamaan kaikkien mahdollisuuksia ja oikeuksia – myös miesten. Yhteiskunta, jossa sukupuoli ei rajoita elämänvalintoja tai pakota tiettyyn muottiin, on yhteiskunta, jossa jokainen voi elää vapaammin ja turvallisemmin.
Tämän ymmärtäminen vaatii asenteiden ja arvojen päivittämistä. Nuorten miesten on tärkeää nähdä itsensä osana tasa-arvotyötä ja ymmärtää, että naisten oikeuksien edistäminen ei uhkaa heitä. Sen sijaan he voivat olla osa yhteisöä, joka rakentaa tulevaisuutta, jossa väkivalta ei ole koskaan oikeutettua, ja jossa toisen sukupuolen kunnioittaminen on jokaisen normi.
On selvää, että väkivallattomuus on arvo, jota meidän tulisi yhdessä vaalia. Kulttuurinen muutos vaatii kaikkien panosta – erityisesti nuorten miesten, jotka ovat tulevaisuuden arvojen kantajia. Voimme rakentaa kulttuurin, jossa tasa-arvo ei ole vain tavoite, vaan jokaisen oikeus, ja jossa väkivaltaa ei sallita missään olosuhteissa.
❤️❤️❤️❤️❤️
Luodaan yhdessä yhteiskunta, jossa kaikkien oikeuksia kunnioitetaan ja jossa väkivallattomuus on arkipäivää. Valitaan valo, ei väkivaltaa.
#etoleyksin